Смартфоните ще работят по-дълго на батерия

Аватар на потребителя
z0sk1eCorporation
Member
 
Forum Gold: 0
Публикации: 108
Регистриран: 02.03.2012, 09:45
Контакт:

Смартфоните ще работят по-дълго на батерия

Post #79389 » 02.11.2012, 14:55

Американската компания Eta Devices разработи технология, която увеличава два пъти времето за автономна работа на мобилните устройства. Това се постига без промяна в капацитета на батерията, като вместо това са подобрени алгоритмите за консумация на енергия от компонентите.
Image


В частност, технологията се фокусира върху усилвателя на радиосигнал, който консумира много енергия в режим на изчакване, за да бъде готов винаги да премине в активен режим. Така напразно се изразходва голямо количество енергия.

Освен това в съществуващите чипове 65% от енергията се отделя във вид на топлина, което обяснява нагряването на корпуса на мобилните устройства при предаване на големи обеми данни, например при зареждане на файлове.

В някои смартфони се използват до пет усилвателя на мощността на радиосигнала. Eta Devices обаче предлага да се използва само един усилвател, който определя количеството необходима енергия с честота 20 милиона пъти в секунда.

Технологията ще започне да се използва от следващата година, вкл. в кулите на клетъчните мрежи, които губят 67% от енергията в топлина. Според изследователите от Eta Devices - компания, свързана с Масачузетския технологичен институт, разработката ще намали консумацията на енергия с 50% и респ. ще увеличи съществено времето за автономна работа.

TechNews.bg

Обратно към "По света и у нас"