Преместване на сървърите на Dreaming.

Форум, който се използва ни за публикуване на новини касаещи Dreaming. Не можете да създавате нови теми тук, но можете да отговаряте на вече съществуващи.
User avatar
DarkKiss
Administrator
Administrator
Posts: 2952
Joined: Thu Feb 12, 2009 9:52 pm

Post

В следствие на последните събития взехме решението да преместим основния си сървър след 5 години партньорство със сегашния ни хостинг доставчик. DDoS атаките последните няколко дни разкриха сериозни уязвимости, от които нашите сървъри се предполагаше, че трябва да бъдат защитени. В крайна сметка се оказа, че обект на атаките е не само Dreaming, а като цяло големите Diablo II сървъри в България. Това все пак не променя факта, че един от сървърите ни е недостъпен трети пореден ден. За наша радост, разполагаме с достатъчно хардуерен ресурс, който да покрие зададените стандарти.

Преходът ще бъде поетапен, като всички промени ще бъдат направени от наша страна в следващите 45 дни. Ще направим всичко възможно процесът да бъде възможно най-незабележим и в идеалния вариант не бихте усетили никакви прекъсвания, с изключение на една кратка профилактика, която ще бъде обявена на по-късен етап. Единствената промяна, която би могло да се наложи да правите е промяна на IP адреса, но и това е единствено при условие, че той не е d2.dreaming-bg.com. Промяната му ще бъде в самия край на процеса, което се очаква да бъде в края на август. Никаква информация няма да бъде загубена при преместването на сървърите. Всички акаунти и герои ще могат да се използват по същия начин, както и в момента.
Ще опитам и предварително да отговоря на някои въпроси, които смятам биха възникнали.

В: Къде ще се местят сървърите?
О: Зад граница. До този момент сървъра ни винаги се е хоствал в България. При създаването си през 2008 г. се хоства в домашни условия в гр. София, след което през декември 2010 г. се премества на професионално поддържани сървъри при водещ за времето си доставчик на хостинг услуги. През 2015 г. бе преместен към друг доставчик, на същия тип услуга, с когото работим и до ден днешен.

В: Защо се налага преместването на сървъра?
О: Причините се няколко. За съжаление към момента изглежда българските доставчици на този тип услуги изостават спрямо лидерите в бранша. От обратната връзка, която събираме от потребителите си, ясно личи че не малък процент от играчите ни изпитват относително често смущения в сървърите ни поместени в дата центъра на Neterra, особено тези играещи от чужбина.

В: Звучи странно дата център с такъв мащаб и репутация да има подобни смущения. Сигурни ли сте, че не е вътрешен проблем в компанията, с която си партнирате?
О: Няма как да сме сигурни какво се случва във вътрешната структура на доставчиците, знаем само каквото виждаме и каквото вие споделите с нас. Фактите показват, че голяма част от играчите ни се оплакваха от лаг в сървърите, които имахме в този дата център, при това от две различни компании - vps.bg и vpsag.com. Проблемите започнаха още през миналата година, когато се наложи да преместим D2GS-ите обслужващи 1.10 царството ни и същите тези проблеми мистериозно изчезнаха след преместването им в Telepoint чрез Eurohoster.

В: След като няма проблем с Eurohoster и Telepoint, защо не продължите да работите с тях?
О: Това и правехме през последните месеци. За съжаление именно сървърите на Eurohoster станаха жертва на DDoS атаката вилнееща последните няколко дни.

В: Къде смятате да преместите сървърите?
О: В Лондон, Великобритания.

В: Няма ли да лагва когато играем от България?
О: Не. Вече имаме сървър нает от същата компания - един от двата D2GS които пуснахме към Oblivion царството съвсем скоро. Лично разговарях с редица играчи последните дни, за да се уверя от първа ръка какви са настроенията спрямо този сървър и изглежда всички са доволни. Разговарях с играчи от България, Испания, Дания и др. европейски държави, включително и с няколко играчи, които имаме от САЩ - при всички обратната връзка е отлична.

В: Нали вече казахте, че сървъра е в София, как така сте пуснали от Великобритания?
О: Към момента, в който пиша тази публикация имаме наети 6 различни сървъра пръснати из 5 различни дата центъра в 4 различни държави. Например, основният игрален сървър се намира в София, хоства се при vps.bg. 1.10 Classic е при Eurohoster, заедно с българският D2GS на Oblivion царството. Oblivion се обслужва от още два D2GS - един в Полша, един във Великобритания. Сайта ни също се радва на собствен сървър в Германия. Всичко това ни дава възможност да тестваме различни конфигурации в различни точки на Европа и да преценим кое е най-доброто решение.

Ако имате някакви други въпроси, можете да се свържете с мен или който и да е от колегите и ще се постараем да отговорим, като те ще допълваме успоредно с това и тази тема, за да бъде максимално изчерпателна.
Можете да се свържете с нас в Discord: https://discord.com/invite/a8DpuPx , Telegram: https://t.me/dreamingchat , на имейл [email protected] или естествено, в самата игра.