Трудно ли е да пишем грамотно във форума?

Форум, в който можем да поговорим и за нещата от живота.
User avatar
RootsRagga
Dreaming Friend
Dreaming Friend
Posts: 1011
Joined: Sat Aug 07, 2010 9:06 am

Post

Отварям тази тема с риск да получа доста негативни отговори, но тъй като вече има доста регистрирани потребители все повече се срещат коментари с ужасен правопис. Все повече хора не обръщат внимание на това как пишат и как се изразяват във форума. Пишат се думи като „пАт“, „пАрви“ и „бетериЙ“. Виждам, че има и други колеги на които това започва да им прави впечатление. Отварям тази нова тема, за да мога в нея да сложа полезни линкове към spellcheck инструменти, които да ви улеснят живота и да ви помогнат да пишете по-грамотно, защото е недопустимо да се пише така. Да не говорим, че един ден ще се налага на много хора да водят фирмена кореспонденция не само на български, но и на чужд език. Как ще се справят тези хора като дори на собствения си език не пишат правилно, а какво остава за кореспонденция и комуникация на чужд език. Според мен писането в този форум е едно много добро средство човек да си подобри правописа. Взимайте пример от преподавателите, защото както се вижда те пишат винаги много грамотно както във форума, така и в мейлите, които ни пращат.

Най-лесният начин да си проверите нещо за грешки е да използвате някой онлайн spellcheck инструмент. Ето няколко полезни линка към онлайн spellcheck инструменти:
http://slovored.com/spellchecker/
http://www.jabse.com/pravopis/
http://pravopisen.onlinerechnik.com/
Последният линк е към правописен речник в който може да се проверява за правописа на дадена дума.

Следващият линк води към spellcheck инструмент за интегриране в MS Office пакета.
http://bacl.org/itaestbg.html
Въпреки, че пише че има официална поддръжка само на Microsoft Office 2000, XP и 2003, много хора го използват на Office 2007 и по-нови версии без проблеми. Лично аз го ползвам от доста време и съм доста доволен. Върши ми повече от добра работа и съм редактирал две дипломни работи с този инструмент.

За да бъде един човек истински професионалист в областта в която се развива трябва да може да води адекватна писмена кореспонденция без да допуска правописни грешки. Предполагам на доста от вас им предстои да пишат дипломна работа и ако я напишат така както пишат тук ще имат много проблеми при защитата ако въобще бъдат допуснати.

Пиша тези редове не за да се заяждам с пишещите, а просто да се опитам да подтикна повече хора да обръщат внимание на правописа и така форума да стане едно още по-приятно място. Не претендирам, че пиша супер грамотно, но винаги проверявам по няколко пъти това което искам да напиша и се старая да допускам минимален брой грешки.
You are now marked as being away.
You away (Rabotata prechi na pieneto, a pieneto na rabotata He.)
User avatar
DarkKiss
Administrator
Administrator
Posts: 2948
Joined: Thu Feb 12, 2009 9:52 pm

Post

Преместена + важна.
Хубава и полезна тема, за съжаление малко вероятно е да афектира по някакъв начин активно пишещите потребители.
Въпреки това, поздравления за инициативата и за добре оформеното съдържание.