Discord VS Telegram

Ботове, хакове и всякакви допълнителни инструменти, които не са в разрез с правилата на сървъра.

Кое от двете е по-подходящо в нашия случай?

Poll ended at Sun Jul 05, 2020 9:56 am

Discord
6
60%
Telegram
4
40%
Нямам мнение.
0
No votes
 
Total votes: 10
MedellinCartel
Dreaming Friend
Dreaming Friend
Posts: 45
Joined: Tue Mar 27, 2012 7:56 pm

Post

Здравейте, колеги.
Както вероятно повечето от вас знаят, Telegram ни служи вярно през последните години, като и администраторите, и участниците свикнаха с него. Преди няколко дни направихме сървър в Discord, за да може да бъде по-удобно за не-българите играчи, тъй като повечето не знаят що е това Telegram. Започнахме като администратори да излседваме платформата, тъй като откровено казано, ние също не я познаваме. Предимствата и обаче изглежда очевидни и многобройни. Ще се опитам да изброя някои от основните.
 1. Можем да съберем всички играчи в един общ сървър, няма да бъде нужно разделение на българска и международна група, както бе в Telegram, задаването на отделни права и ограничения, отделни администратори и прочие, и прочие. Всички влизат заедно на едно място, но пък чатовете са отделени един от друг.
 2. Възможността да се правят множество канали. Принципът е същия като горното, просто може да се използва и в други ситуации. Например, изцяло отделен трейд канал, където хората да търгуват каквото и както поискат, без да пречат на нормалния разговор в главния канал. Можем да направим и канал за новини, където от наша страна да публикуваме най-важното и т.н., и т.н. Важен елемент е и опцията да се правят затворени канали, в които да взимат участие само подбрани хора.
 3. Гласови канали. Основен стандартния текстов чат, има и вербални разговори. Представете си го като конферентен разговор, в който всеки един участник може да влезе и излезе когато пожелае.
 4. Възможност да се Stream-ва директно в Discord също не е изобщо за пренебрегване.
 5. Може би най-популярната платформа сред геймърите. Telegram неуспоримо се налага като едно от най-популярните чат приложения в глобален мащаб, но в крайна сметка си е толкова - чат приложение. Discord функционира по доста по-различен начин, като е особено популярен в гейминг средите, най-вече поради изброените горе причини и много други. Смисълът на тази точка е именно популярността му в гейминг обществото. Иначе казано, вероятно би било много по-лесно да се популяризира сървъра и да се напълни с нови и стари познайници.
 6. Възможност да тагваме всички, когато е наистина важно. В Telegram е възможно да се отбележи всеки участник индивидуално с @, но толкова. Ако има нещо, което трябва да стигне до всички вас, трябва да изброим всеки едни участник и да го тагнем по отделно. Можете да си представите какво значи това в група от 50, 60, 100 или повече участника. В Discord има опция да се тагнат всички участници от веднъж, което може да се окаже много полезно, когато се публикуват важни съобщения, като известия за профилактики, ъпдейти и др. Отделно от това, можете да тагнете и само определена група, при нужда. Например @admin, за да се обърнете директно към всички администратори.
 7. Discord има възможност за добавяне на приятели, преглед на общи приятели и т.н., подобно на социалните мрежи.
 8. Можете да изберете различен Nickname за определен сървър, различен от този, който използвате иначе.
 9. Приложението може да бъде използвано на български език, което може да бъде полезно за тези, които се справят трудно с чужди езици.
 10. Регистрация в Discord може да се направи без да се потвърждава с мобилен номер. Нещо, което няма как да се случи при Telegram.
Telegram също има някои предимства, които трябва да се подчертаят, за да бъде обективно сравнението.
 1. Прикачването на големи файлове, до 1.5 GB. Това е най-голямото предимство спрямо Discord, където ограничението за прикачени файлове е 8 MB. Може да се плати допълнително за сървъра, за да се вдигне лимита на 100 MB, което пак е доста далеч от 1.5-те GB които Telegram позволява безусловно.
 2. Telegram е privacy фокусирано приложение, което приема защитата на личните данни доста сериозно. Всички чатове са E2E криптирани, като дори приложението бе баннато в редица държави, тъй като отказва да споделя информация за потребителите си с местните правителства - нещо, което е изключителна рядкост в днешно време. Това е безспорен плюс, макар и не толкова важен в нашия случай, тъй като имаме публична група така или иначе. Трябва да се отбележи, че и някои функции, като например secret chats са на разположение само в мобилни устройства.
 3. Telegram е собственост на non-profit организация и всичките клиенти са open-source. Discord от друга страна е под радара, тъй като има някои съмнителни политики, които не уважават достатъчни потребителските данни и тяхната поверителност.
 4. Telegram може да се персонализира с хиляди, вероятно дори десетки хиляди теми. В Discord от няколкото дни, през които се занимаваме, изглежда темите са две - една свела, и една тъмна.
Telegram е доста пред Discord по отношение на лична комуникация, обмяна на файлове и особено при опазването на личната информация. Discord обаче разполага с редица инструменти, които правят груповите чатове доста по-функционални и компактни, а в случая на нашите групи, ние се интересуваме повече от второто.
Връзката между Telegram и Diablo II чата не я споменавам по-горе, тъй като тя може да бъде изградена и в Discord, ако решим да се преместим. Функционалността на бота също.