Продажба от служители свали цената на акциите на Facebook

User avatar
z0sk1eCorporation
Jr. Member
Jr. Member
Posts: 115
Joined: Fri Mar 02, 2012 7:45 am

Post

Image
Персоналът на Facebook получава част от заплащането си под формата на акции от социалната мрежа, но с условието, че няма право да ги продава преди да е минало определено време. През тази седмица изтекоха ограниченията за първите акции, получени от служителите на Facebook и хората решиха да започнат да ги продават. Това обаче се отрази негативно на фондовия пазар и цената на акциите падна с почти 4%, съобщи BBC.

По принцип ограничението отпадна още в понеделник, но заради урагана „Санди” фондовата борса беше затворена. Тя обаче вече работи и за социалната мрежа настъпиха немалко сътресения. Очевидно служителите предпочитат пари в брой, пред това да имат акции от компанията, където работят и резултатът е налице. Практиката за заплащане чрез акции, но с ограничение в продажбата им, е популярна и се прилага от всички големи компании в сферата на високите технологии.

Експертите определят решението на Facebook да отключи тези акции в същата година, когато стартира и публичното си предлагане на пазара, като стратегическа грешка. В резултат на това цената на компанията стана е още по-нестабилна отпреди. Социалната мрежа вече загуби около 50% от стойността на акциите си след своя публичен дебют на свободния фондов пазар.

На пазара има 234 милиона нови акции на служители, които могат да го наводнят и да влошат още повече положението. Други 777 милиона акции ще излязат за публично предлагане на 14 ноември, а това ще докара още непредвидими ефекти.

kaldata.com