Cisco работи над мрежовия проект Quad

Informer
Hero Member
Hero Member
Posts: 1087
Joined: Tue Jun 08, 2010 11:38 am

Post

Компанията Cisco Systems работи над изграждането на нов социален мрежов проект, с кодовото име Cisco Quad. Според Murali Sitarama, вицепрезидент на Cisco Enterprise Collaboration Platform, Quad представлява уеб-базирана система за интерактивно сътрудничество в рамките на едно предприятие.

По своята структура и организация, новата система ще прилича на популярната социална мрежа Facebook. Тук на посетителите ще се предлагат услуги за мигновени съобщения, споделяне на документи, видео-комуникация, микроблогинк платформа и създаване на общности. i"Всичко това ние сме взели от концепцията Web 2.0. Работата по проекта Quad е от около три години и сега той представлява нещо, като квинтесенция на социалните мрежови възможности"/i - казва Sitaramа.

От компанията заявиха, че първоначално Quad частично ще се конкурира с продукта Microsoft Sharepoint и съвременно развитата платформа Google Wave. Първата закрита бета-версия на Quad се е появила миналата есен, но датата на публикуване на крайния продукт все още не е потвърдена.

Днес Cicso Quad представлява комбинация от почти една дузина социални инструменти обединени в една платформа. i"Например, потребители на различни отдели ще могат да създават свои собствени микроблогове и да предоставят на своите колеги оперативна информация, както е в Twitter"/i, - казва Sitaramа.

Едно от предимствата на нововъведението от Cisco се назовава липсата на необходимост от поместването на вътрешни корпоративни данни към отдалечени сървъри, което се доказва с факта, че всички социални услуги ще работят на локални сървъри.

Sitaramа отбелязва, че след пускането на новата разработка Quad, в нея ще бъдат налични, онлайн-календар, гласова поща, както и цялостен архив обединен в модерна система.

Източник: kaldata.com